Vinkit

 • Kuinka valitsen vahvistimen?

  Passiivikaiuttimet tarvitsevat aina vahvistimen. Mutta millaisen? Seuraavia asioita kannattaa aluksi miettiä:

   

  1. Haluanko vahvistimen stereokäyttöön, vaiko kotiteatterikäyttöön? 

  Markkinoilta löytyy sekä perinteisiä stereovahvistimia, että myöskin kotiteatterikäyttöön tarkoitettuja av-vahvistimia. Mikäli tarkoitus on vain kuunnella musiikkia, niin omaan tarpeeseen sopivilla liitännöillä varustettu stereovahvistin on usein järkevä valinta, sillä mitä laatuun tulee, on saman hintaluokan stereovahvistin melkein poikkeuksetta laadukkaampi, kuin vastaavan hintainen av-vahvistin. Laatua vertaillessa on helpoksi nyrkkisäännökseksi muodostunut, että av-vahvistin on yhtä laadukas musiikintoistajana, kuin puolet sitä edullisempi stereovahvistin. Toki markkoilta löytyy myös päteviä av-vahvistimia musiikinkin toistoon (Esim. Marantz) ja mikäli on tarkoitus rakentaa myös elokuvajärjestelmä, niin hyvä av-vahvistin on erittäin järkevä ratkaisu.

  Stereovahvistimissa on myös alkanut yleistyä sisäiset D/A-muuntimet ja digitaalitulot (esim. Rotel 12-sarja), joten ne mahdollistavat perinteisten laitteiden lisäksi myöskin nykyaikaisten digitaalisten laitteiden helpon kytkennän. Kun kytket esim. Rotel RA-12 vahvistimeen apple-tv:n ja kaiuttimet, sinulla on jokin Apple laite, kuten iPad, iPhone tai vaikkapa Macbook tai PC (iTunes ohjelmalla), niin et välttämättä muuta tarvitsekkaan.

   

  2. Mitä liitäntöjä ja ominaisuuksia tarvitaan.

  Laadukkaasta av-vahvistimesta pitää tänä päivänä löytyä ns. äänenpurku häviöttömille ääniformaateille kuten DTS Master Audio ja Dolby True HD:lle. Lisäksi liitäntöjä on hyvä olla tarvittava määrä. Laitteessa tulee olla useampi hdmi-sisääntulo, sillä kyseessä on liitäntä-standardi joka on yleistynyt ja yleistyy tulevaisuudessa. HDMI- ulostuloja tulee olla vähintään yksi ja tuossa liitännässä on hyvä olla ARC-toiminto, jolloin samalla toiminnolla varustettu tv:si osaa mm. säättää vahvistimesi äänenvoimakkuutta samaa kaapelia pitkin, jota äänikin kulkee. Mikäli teet kotiteatterihuoneen, jossa sinulla on sekä televisio että myöskin videotykki, olisi hyvä että vahvistimessa olisi 2 x hdmi out, joista toinen on varattuna videotykille ja toinen televisiolle. Jotta av-vahvstin on tulevaisuuden varma tulee sen osata kuljettaa myös 4k-standardin mukaista kuvaa (kaikki Marantz mallit). Koska Apple-tuotteet ovat myös tätä päivää on nykyaikaisessa av-vahvistimessa myös usb-liitäntä, jossa on tuki iphonea, ipadia ja ipodia varten.

   

  3. Kotiverkko

  Modernissa AV-vahvistimessa on myös verkko-ominaisuudet, jolloin voit toistaa musiikkia kotiverkostasi, AirPlay-laitteiltasi ja mm. ohjata niitä iOs-puhelimellasi (iPhone)

   

  4. Teho

  Vahvistimen järeys tulee suhteutta tilaan ja kauittimiin. Pienille jalustakaiuttimille (M1, 686) riittää hyvin slimline av-vahvistin, kuten Marantz NR1504. Mikäli taasen halutaan äänentoisto isompaan tilaan järeämmillä kaiuttimilla, niin kannattaa suunnata katse esim. Marantz SR5006, 6008 ja 7008 malleihin, jotka soveltuva jo erittäin vaativallekin käyttäjälle.

   

  Mikäli vahvistimen valinta vielä askarruttaa, niin neuvomme mielellämme lisää.

   

   

 • Subwoofer tietoutta

  Subwooferin tarkoitus hifi-laitteistossa / kotiteatterissa on toistaa ääniala, jota pääkaiuttimet eivät kykene toistamaan. Laadukkaan subwooferin ei siis ole tarkoitus ns. korostaa matalia ääniä, vaan toistaa ne taajuudet, joihin muut kaiuttimet eivät kykene esim. elementtien ja kotelon kokorajoitteiden takia. Sen lisäksi, että hyvä subwoofer parantaa ja ulottaa bassotoistoa matalammalle se myös oikein säädettynä ikään kuin luo pohjan muulle äänialalle ja parantaa huomattavasti mm. tilavaikutelmaa ja tasapainottaa toistoa kauttaaltaan. 

  Useimmat hifi- ja kotiteatterikäyttöön tarkoitetut subwooferit ovat aktiivisia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että ne pitävät sisällään oman vahvistimen sekä äänensäätömahdollisuudet, kuten äänentason sekä jakotaajuuden säädön. Passiiviset ratkaisut ovat harvinaisempia ja ne ovat useimmiten tarkoitettu toimimaan osana juuri tiettyä laitteistokokonaisuutta, johon niiden toisto on jo tehtaalla valmiiksi sovitettu.

  Subwooferin säätäminen:

  1. Jakotaajuus.

  Aktiivisessa subwooferissa on useimmiten säädettävä jakotaajuus. Käytännössä tämä tarkoittaa taajuutta, josta alkaen subwoofer alkaa toistaa alaspäin. Koska yleensä pyrkimys ei ole korostaa bassotoistoa, vaan jatkaa sitä siitä mihin pääkaiuttimet lopettavat, oikea jakotaajuus löytyy yleensä aluuelta, johon pääkaiuttimet matalimmillaan pystyvät toistamaan. Mikäli pääkaiuttimet toistavat esim. 60Hz asti kannattaa jakotaajuus asettaa suurinpiirtein niille nurkille. Joissakin kotiteatterivahvistimissa on itsessään jakotajuuden säätö subwoofer-kanavaa varten. Tällöin säädön voi jättää vahvistimen hoidettavaksi. Tällöin tulee kuitenkin huolehtia, että subwooferin vahvistimen jakotaajuus on säädetty toimimaan alueella, jota kotiteatterivahvistin säätöjensä puolesta subwooferille syöttää.

  2. Taso

  Koska bassotoiston ei ole tarkoitus olla korostunut, vaan tasapainossa muun äänen kanssa tulee bassotoiston taso säätää oikein. Tämä onnistuu esim. hankkimalla testitilevyn, joka pitää sisällään eri taajuuksia, mutta harjaantunut korva osaa säätää bassotoiston sopivalle tasolle myös tuttujen musiikki-levyjen kanssa. Bassotoiston on tarkoitus olla napakka, iskevä, eikä sen tule peittää alleen muita taajuuksia.

   

  Mikäli subwooferin säätäminen / hankinta vielä askarruttaa sinua. Voit kysyä apuamme, niin neuvomme lisää.