Kuinka valitsen vahvistimen?

Passiivikaiuttimet tarvitsevat aina vahvistimen. Mutta millaisen? Seuraavia asioita kannattaa aluksi miettiä:

 

1. Haluanko vahvistimen stereokäyttöön, vaiko kotiteatterikäyttöön? 

Markkinoilta löytyy sekä perinteisiä stereovahvistimia, että myöskin kotiteatterikäyttöön tarkoitettuja av-vahvistimia. Mikäli tarkoitus on vain kuunnella musiikkia, niin omaan tarpeeseen sopivilla liitännöillä varustettu stereovahvistin on usein järkevä valinta, sillä mitä laatuun tulee, on saman hintaluokan stereovahvistin melkein poikkeuksetta laadukkaampi, kuin vastaavan hintainen av-vahvistin. Laatua vertaillessa on helpoksi nyrkkisäännökseksi muodostunut, että av-vahvistin on yhtä laadukas musiikintoistajana, kuin puolet sitä edullisempi stereovahvistin. Toki markkoilta löytyy myös päteviä av-vahvistimia musiikinkin toistoon (Esim. Marantz) ja mikäli on tarkoitus rakentaa myös elokuvajärjestelmä, niin hyvä av-vahvistin on erittäin järkevä ratkaisu.

Stereovahvistimissa on myös alkanut yleistyä sisäiset D/A-muuntimet ja digitaalitulot (esim. Rotel 12-sarja), joten ne mahdollistavat perinteisten laitteiden lisäksi myöskin nykyaikaisten digitaalisten laitteiden helpon kytkennän. Kun kytket esim. Rotel RA-12 vahvistimeen apple-tv:n ja kaiuttimet, sinulla on jokin Apple laite, kuten iPad, iPhone tai vaikkapa Macbook tai PC (iTunes ohjelmalla), niin et välttämättä muuta tarvitsekkaan.

 

2. Mitä liitäntöjä ja ominaisuuksia tarvitaan.

Laadukkaasta av-vahvistimesta pitää tänä päivänä löytyä ns. äänenpurku häviöttömille ääniformaateille kuten DTS Master Audio ja Dolby True HD:lle. Lisäksi liitäntöjä on hyvä olla tarvittava määrä. Laitteessa tulee olla useampi hdmi-sisääntulo, sillä kyseessä on liitäntä-standardi joka on yleistynyt ja yleistyy tulevaisuudessa. HDMI- ulostuloja tulee olla vähintään yksi ja tuossa liitännässä on hyvä olla ARC-toiminto, jolloin samalla toiminnolla varustettu tv:si osaa mm. säättää vahvistimesi äänenvoimakkuutta samaa kaapelia pitkin, jota äänikin kulkee. Mikäli teet kotiteatterihuoneen, jossa sinulla on sekä televisio että myöskin videotykki, olisi hyvä että vahvistimessa olisi 2 x hdmi out, joista toinen on varattuna videotykille ja toinen televisiolle. Jotta av-vahvstin on tulevaisuuden varma tulee sen osata kuljettaa myös 4k-standardin mukaista kuvaa (kaikki Marantz mallit). Koska Apple-tuotteet ovat myös tätä päivää on nykyaikaisessa av-vahvistimessa myös usb-liitäntä, jossa on tuki iphonea, ipadia ja ipodia varten.

 

3. Kotiverkko

Modernissa AV-vahvistimessa on myös verkko-ominaisuudet, jolloin voit toistaa musiikkia kotiverkostasi, AirPlay-laitteiltasi ja mm. ohjata niitä iOs-puhelimellasi (iPhone)

 

4. Teho

Vahvistimen järeys tulee suhteutta tilaan ja kauittimiin. Pienille jalustakaiuttimille (M1, 686) riittää hyvin slimline av-vahvistin, kuten Marantz NR1504. Mikäli taasen halutaan äänentoisto isompaan tilaan järeämmillä kaiuttimilla, niin kannattaa suunnata katse esim. Marantz SR5006, 6008 ja 7008 malleihin, jotka soveltuva jo erittäin vaativallekin käyttäjälle.

 

Mikäli vahvistimen valinta vielä askarruttaa, niin neuvomme mielellämme lisää.