Digimaailma, miten kuunnella musiikkia nykypäivänä?

Modernissa maailmassamme on useita tapoja kuunnella musiikkia, suuresta valinnasta voi olla hankalaa valita omaan käyttöön oikeat palikat. Koitamme tässä avata digimaailman koukeroita ja suositella toimiva ratkaisuja.

MUSIIKKIPALVELUT

Spotify striimauspalvelu on varmasti kaikille ainakin nimeltään jo tuttu ja monissa laitteissa tämä palvelu on jo integroitu itse laitteeseen, esimerkiksi Marantz AV-vahvistimet ja stereolaitteista Marantz NA6006 ja ND8006 sisältävät myös kyseisen Spotify Connect toiminnon. Spotify on laadullisesti ok kun puhutaan mobiilikuuntelusta tai yleisestä musiikinkuuntelusta. Kumminkin jos haluaa saavuttaa paremman toiston, toiston joka parhaimmillaan kun kaikki palaset ovat kohdallaan, vastaa live-tilannetta niin äänenlaadultaan kun tunnelmaltaan, on syytä tutkia digimaailmaa astetta syvemmältä. Spotify on parhaimmalla laadullaan 320kbs, joka on noin 4.4 kertaa pienempi kaista kuin mitä cd laadun 1411kbs. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että signaalista on leikattu osia pois tilan/datamäärän pienentämistä varten. Mitä enemmän signaalia pakataan niin sitä enemmän sielu häviää nauhoitteesta, tämä tarkoittaa sitä että diskanttitoisto muuttuu kovaksi, äänikuva lyttääntyy kasaan ja bassosta häviää nuotit. Jos halutaan striimata musiikkia cd laadulla niin silloin vaihtoehtoina on TIDAL suoratoistopalvelu sekä sen kilpailija Deezer, joka aloitti koko bisneksen. Nämä kaksi palveluntarjoajaa tarjoavat mahdollisuuden CD laadun toistamiseen. TIDAL palvelusta löytyy nykyään myös TIDAL MASTERS -osio, jossa suoratoiston laatu nousee jo äänitys-standardien mukaiselle tasolle, usein 24bittiä/96kHz, eli reilu tuplat cd-laatuun verrattuna. Mitä parempilaatuista signaalia kuunnellaan sen parempi toisto saavutetaan. Hyvän äänentoiston takana on tosin kokonaisuus, eli koko järjestelmä musiikista, laitteiden kautta huoneeseen on oltava kunnossa jotta nirvana olisi saavutettavissa.

CD-SOITTIMET

CD-toisto on viimevuodet laskenut suosiotaan hurjissa määrin, niinkin kovin, että tilanne muistuttaa aikaa jolloin ihmiset dumppasivat hienot vinylikokoelmat sentillä ja haikailevat nyt uudestaan niiden perään kun formaatti teki paluun. Kuitenkin laadukas cd-soitin ja hyvin tehty levy on helppoa ja todella hyvälaatuista kuunneltavaa, joka todennäköisesti soi paremmin kuin mikä tahansa suoratoistopalvelu. CD-soitin kun on vartavasten musiikinkuunteluun kehitetty eikä sisällä muita, mahdollisesti ääntä häiritseviä tekniikoita. Sen sijaan esimerkiksi jos kuuntelet tietokoneelta musiikkia niin silloin toistin on laite, jonka päätehtävä ei ole musiikki ja pakostakin on silloin äänellisiä kompromisseja. Tästä esimerkkinä pidettäköön, että useimmiten jos haluaa hyvän toiston koneesta on äänikortti hankittava erikseen, lisäksi on olemassa liuta softia joilla pyritään sulkemaan tietokoneesta äänelle haitallisia toimintoja äänenlaadun optimoinnin vuoksi. Paradoksi tässä ehkä on se, että kaikki musiikki, muutamaa poikkeusta lukluunottamatta, nykypäivänä käy tietokoneella ainakin jossainvaiheessa prosessia, joten se seikka puoltaa tietokoneen paikkaa myös musiikintoistajana. CD-soitin valikoimamme on kattava alkaen Marantz CD5005 mallista ja saman valmistajan SA-10 puoltaa lippulaivasoittimen paikkaa.

RADIO

Perinteisen FM radion poismeno ollaan jo nähty naapurimaassa norjassa ja kenties miten tulevaisuudessa muuallakin siirrytään nettiradion puolelle. FM radion huonot puolet, eli se, että kuuluuko vai ei, poistuu nettiradion myötä kokonaan mikäli
verkkoyhteys vain pysyy päällä. Nettiradion hyvä puoli on myös se, että radioasemien valikoima käytännössä räjähtää käsiin kun valikon takaa löytyy kaikki maailman nettiradiot. Laadullisesti radioasemia on erilaatuisia, aika yleinen toistolaatu on 192kbs mutta valikoimista löytyy myös hyvälaatuisia kanavia. Moderneja virittimiä on esimerkiksi ROTEL T14 ja Marantz NA6006.

BLUETOOTH, AIRPLAY JNE

Jos tottumuksena on kuunnella musiikkia pelkästään puhelimen kautta, on laadullisesti paras tapa liittää puhelin usb kaapelilla asynkronisella toiminnolla varustettuun etuvahvistimeen. Silloin puhelin toimii ainoastaan lähteenä ja etuvahvistin hoitaa mm kellotuksen ja sen myötä äänentoisto on hyvä. Jos haluaa toistaa puhelimesta langattomasti on siinä tapauksessa järkevää toistaa AIRPLAY/WIFIn yli, se on mahdollisimman häviötön langaton formaatti ja toki käyttäjäystävällinen tapa. Bluetooth vastaanottimet ovat parantuneet laadussa viimevuosina hurjasti ja uusimmat häviöttömät aptx lähettimet ovatkin nopea ja helppo tapa toistaa langattomasti musiikkia. Esimerkiksi jos vieraat haluavat soittaa musiikkia on paljon helpompaa yhdistää puhelin BT-vastaanottimeen kuin alkaa syöttämään kotiverkon salasanoja.

Suoratoistopalveluita, verkkotoistimia ja koneita on helppo käyttää kun kaikille on omat aplikaatiot puhelimiin ja tabletteihin.