Vinylisoitin, uhka vai mahdollisuus?

Muusikoiden ja musiikinystävien iloksi on vinylitoisto tehnyt vahvan paluun markkinoille. Tämä on hieno asia monesta syystä ja ehkä koko musiikkialan tärkeimpiä käännöksiä viime vuosina.

ÄÄNENLAATU

Vinylitoisto on oma maailmansa, joka voi olla sekä uhka että mahdollisuus. Uhka siinä mielessä esimerkiksi että jos jotain on pielessä soittimessa niin sen lisäksi, että musa soi huonosti niin saatat pilata levynkin, jos se on keräilyharvinaisuus niin se sattaa tarkoittaa monta sataa euroa per levy. Mahdollisuus taas siinä mielessä, että parhainkaan digitaalinen toisto ei yllä hyvin laadukkaan vinylitoiston tasoihin. Paljon keskusteltu asia johon ei kukaan ikinä voi antaa varmaa vastausta koska osin asia saattaa olla mielipidekysymys ja toisaalta vinyli on formaattina paperilta katsottuna huomattavsti heikompi kuin esim cd-laatu.

Silti juuri yksi asia mikä on tuonut vinylin takaisin on se fakta, että äänitystekniikkamme on nykypäivänä tuplat cd-laatuun, joten jos kuuntelemme cd-levyä niin kuulemme "puolet" äänitysresoluutiosta. Vinyli kun sitten taas on analoginen formaatti, joka ei tajua biteistä ja kilohertseistä hölkäsen pöläystä ja sen takia tämä "äänityslaatu" kääntyy suoraan vinylille.

MANUAALI/TÄYSAUTOMAATTI

Vinylisoittimet ovat joko manuaalikäyttöisiä tai puol/täysautomaattisia toistimia. Nykypäivänä suurin osa soittimista on manuaalisia. Mutta jos esimerkiksi on aloittamassa harrastusta, tai muuten vain haluaa edullisen soittimen joka on valmis soimaan kun virrat on kytketty niin hyvä vaihtoehto on silloin esim. täysautomaattinen Marantz TT5005. Järeämpi automaattisoitin, esim Thorens TD240 ,jossa voi jo vaihdella äänirasioita ja siten optimoida äänentoistoa maun mukaan.

Parhaimman äänen saavuttaa manuaalisoittimella jossa ei ole herkkää analogisignaalia sotkevaa varren ja pyörittimen ohjauselektroniikkaa. Manuaalisoittimia voi myöskin varustella vapaammin oman maun mukaan ja se onkin yksi vinyliharrastuksen hienouksista. Mitä syvemmälle sukeltaa sen paremmin ymmärtää mikä vaikuttaa mihin ja mistä tykkää. Tämähän koskee koko musiikinkuuntelua mutta vinylitoistossa erot ovat huomattavasti suuremmat kuin esimerkiksi digitoistossa. Suuressa arvossa pidetty Marantz TT15S1 on mainio soitin. Kokonaan akryylistä valmistettu soitin on kaunista katseltavaa ja karkkia korville tarkan, dynaamisen ja yksityiskohtaisen toistonsa ansiosta.

ÄÄNIRASIA

Jos haluaa parasta vinylitoistoa on syytä valmistautua hankintoihin. Oikeasti hyvin soivaan äänirasiaan saa sijoittaa tuhannesta eurosta ylöspäin ja soitin maksaa siinävaiheessa useamman tuhatlappusen. Esimerkiksi Pro-Ject Signature soittimet ovat hulppeita yhdistettynä esim Ortofon Cadenza äänirasioihin ja puristi joka haluaa "käsikaasun ja jarrun" valitsee jonkun Pear Audion soittimista.

Äänirasioita on yleisesti ottaen kolmea eri tyyppiä. MM (Moning Magnet), MC (Moving Coil) ja MI (Moving Iron). Suoraan ei voi pitää mitään noista parhaimpana tapana tehdä äänirasia, mutta yleisesti ottaen löytyy MM-äänirasiat edullisemmista malleista ja MC ja MI rasiat ovat yleensä kalliimpia ja tarkempia toistoltaan. Ortofon 2m mallisto tuo paljon vastinetta rahalle ja ovat MM tyyppisiä rasioita jotka toimii useimpien levysoitinesivahvistimien kanssa. Ortofon Cadenza mallisto edustaa MC-puolen äänirasioita ja mahdollistavat yhdessä hyvän soittimen kanssa todella hulppeaa vinylitoistoa.

Vinylisoittimesta vahvistimelle lähtevä signaali on heikompi kuin normaali linjasignaali ja tämän takia vinylisoitin tarvitsekin oman dedikoidun liitännän. Levysoitinliitäntä, yleisesti PHONO-nimetty sisääntulo voi olla sisäänrakennettuna vahvistimeen tai sitten se voi olla erillinen ulkoinen laite. On tärkeätä huomioida, että levysoitinesivahvistin, eli RIIA-korjain, tukee äänirasiatyyppiä, eli jos sinulla on MC äänirasia, pitää korjaimessa olla MC-rasialle vahvistus.

Autamme mielelämme valitsemaan sinulle sopiva soitin/rasia yhdistelmä

020 743 0070

info@idlounge.fi

Tässä on englanniksi ohjeet levysoittimen säätöihin ja paremman äänenlaadun saavuttamiseksi. Ohjeita seuraamalla saat soittimestasi kaiken irti.

4 Steps for Getting Amazing Turntable Sound
     

If you're passionate about achieving fantastic turntable sound, you're certainly not alone: The vinyl record revival is still going strong. According to a report from Nielsen, 2016 saw music enthusiasts buying 13 million new copies of releases in the format, marking 11 straight years of sales growth.
Whether you're picking up the latest tunes, digging through crates of singles on the secondary market or unearthing treasures in the basement, you want to ensure your record collection sounds as warm and pristine as possible. With a few adjustments to your home audio system, you can maximize the results every time you set the needle down.

1. Rearrange your setup
Since turntables work by measuring vibrations as the stylus makes its way around a groove, the physical positioning of your equipment can have a major impact on the sound. Check that the turntable is on a piece of furniture that does not shake. Otherwise, you risk issues ranging from a mild downgrade in performance to overwhelming feedback.
If you have a turntable with adjustable feet, use them to keep the platter as level as possible. However, the speakers themselves also cause vibrations as they pump out your favourite beats. So, spread speakers out on separate pieces of furniture so they don't interfere with playback.

2. Check the cartridge and tonearm
The phono cartridge has the vital task of turning those vibrations into electrical impulses, so the correct setup and regular maintenance are vital. You can avoid distortion and unnecessary wear on your records by properly aligning the cartridge and adjusting the counterweight on the tonearm to just the right level of tracking force. Player and cartridge makers provide recommendations for these settings, but you may need to fine-tune with a gauge to get the ideal alignment.
While a retro turntable has a great deal of charm and, in many cases, exceptional construction, an old cartridge puts your beloved albums at risk for scratches. If your stylus is worn out, you'll likely hear instances of crackling, noise and skipping when playing records that previously did not have these problems.

3. Consider a new turntable preamp
The turntable preamp connects to the AV receiver or amplifier and is responsible for raising the phono volume to standard line level. A lot of turntables come with pre-amplifiers already installed, but you may want to look into purchasing an external preamp or the Marantz NR1609 with a premium phono equalizer build-in. A preamp built with high-quality circuitry provides the right tonal balance for you to fully enjoy the nuances of a recording.

4. Optimize your turntable sound with a new receiver
The AV receiver is the heart of your home audio and theatre system, and it's key to getting the best out of any turntable. While lesser amplifiers may detract from playback with noise and hissing, the right one will offer powerful, neutral playback that takes full advantage of your audio setup. Plus, you'll be able to switch easily from enjoying vinyl selections to exploring your digital music collection or kicking back to watch a film.
To get the most out of every second of your most prized records, check out the selection of amplifiers and hi-fi components from Marantz. Exceptional equipment makes all the difference between just hearing a song again and truly experiencing the wealth of sounds in a great piece of music.